Fototips – Konsertfotografering

Nu när mörkret är här så finns det inte mycket tid till att fota utomhus eftersom solen går ner så fort. Istället för att gömma undan kameran i ett hörn tills den kommer tillbaka så ta vara på det som finns istället! Mitt tips är att ni smyger in på barer som har fredagsspelningar och fota banden på scen. Att jobba med scenljus är bland det roligaste jag vet. Utmaningen när man inte vet vad det ska bli för ljus och färger och bandmedlemmar som sällan står stilla i mer än två sekunder. Det gäller att vara på hugget för att inte missa just den där sekunden.

Grundregel. Ha en snabb slutartid. Eftersom det är så mörkt så kan man behöva ha ett relativt högt ISO för att få en passande slutartid. Alla dessa bilder är tagna med min EOS 450D där det högsta ISO:t är 1600.

Var på hugget. Missa inte ögonblicken. Om du ser att någon är på väg att hoppa eller göra något speciellt annat – ta chansen! Det är vid de här tillfällena du kan fånga riktigt speciella bilder.

Om du har människor mellan dig och scenen, utnyttja det istället för att se det som något dåligt. Använd det i förgrunden för att rama in ditt objekt eller ta bilder på publikens engagemang.

Glöm inte bort trummisen. De sitter ofta i ett hörn bakom sina trummor, men ett band är inte fullständigt utan alla medlemmar och det kan bli riktigt snygga bilder med trummorna som ramar in.

Så nu är det dags. Ut och fota konsertbilder som aldrig förr! Ta nerifrån, uppifrån, nära, långt bort, snett, rakt. Prova alla vinklar och jobba med alla härliga färger. Ha kameran på seriebildstagning så att du inte missar de där fantastiska sekunderna som gör just den bilden.

One thought on “Fototips – Konsertfotografering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s