Tips: Snygga solupp- och nedgångar

Solgata

Nu börjar ju äntligen solen kika fram från under de tunga snömolnen som dominerat världen i ett halvår. Man kanske måste gå upp lite tidigt för att kunna se soluppgången, men solnedgången kommer ganska lagom där efter middagen. Snart så behöver man inte ens gå och lägga sig för att fånga båda. Underbara sommar. Solupp- och nedgångar kan vara otroligt vackert att fånga på bild, och också väldigt klassiskt att fånga på bild. Men det är värt det. Att stå där och få se det där underbara fenomenet, tidigt på morgonen i fullständig tystnad. Bara det är ju värt att gå upp svinitidigt för. Men man vill ju gärna fånga det på bild också, så att man kan njuta av det fler gånger.

Många använder långa slutartider när de fotar solupp/nedgång. Vissa använder HDR och bygger upp fantastiska färgcollage. Jag är dålig på båda varianterna, så jag tänker bara ge lite snabba tips på vad jag tänker på när jag fotar solupp/nedgångar.

Tänk på vart du lägger horisonten. Vill du ha den i mitten? Ofta får man en mer intressant bild om horisonten ligger längre ner eller längre upp i bilden. Man kan med fördel använda sig av att lägga den en tredjedel upp eller ner. Naturligtvis kan man få en riktigt snygg bild om man lägger horisonten i mitten också, men det kan också blir tråkigt.

Underexponera för att få till solens färger. Solen är ju en gigantisk lampa som lyser rakt in i kameran. Det gör ofta att den blir helt utfrätt och vit. Om man underexponerar får man mustigare färger och solen blir mindre utfrätt.

Kan molnen ge en häftig effekt? Sluta inte fota bara för att det kom lite moln framför solen! Det kan bli otroligt vackert, även om himlen inte är helt klar. Molnen blir ofta lila och/eller rosa vilket blir himla fint ihop med solens orange och röda.

5 thoughts on “Tips: Snygga solupp- och nedgångar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s